19. maaliskuuta 2013

Totaaliromahdus

Aloin tässä miettimään, että mistä mun totaalinen romahtaminen mahtoi oikein johtua ja tulin muistaneeksi erään keskustelun ihmisen kanssa, joka on aloittamassa kisadieettiä. Tämä ihminen varoitteli, että tiukka ruokavalio vaikuttaa myös mieleen ja sitä kautta tietysti mahdollisesti käyttäytymiseen. Päätin ottaa asiasta hieman selvää...

Ruokavalio vaikuttaa ratkaisevasti siihen, miten tunnemme ja käyttäydymme. Hyvä esimerkki ravinnon ja aivojen yhteispelistä on hermovälittäjäaine serotoniini. Sen tuotantoa ja erittymistä on mahdollista muuttaa ateriavalinnoilla.

Serotoniinia muodostuu tryptofaani-aminohaposta. Tryptofaani-aminohappo pääsee aivoihin vain silloin, kun syömme hiilihydraattipitoisia ruokia. Hiilihydraatit lisäävät serotoniin määrä keskushermostossa, mutta se mikä jää usein pienemmälle huomiolle on, että jo pienikin annos yhtäaikaisesti nautittua proteiinia estää hiilihydraattien serotoniinivaikutusta.

Monet tutkimukset osoittavat, että tryptofaaniton ruokavalio vähentää aivojen serotoniinia ja laskee mielialaa. Aminohapon puute voi lisätä masennusoireita, jos tautiin on taipumusta.


Mä syön siis todella niukasti hiilihydraatteja, mutta paljon proteiinia ja tähän kun vielä lisätään viime päivien alkoholin käyttö, joka kiihdyttää tryptofaania hajottavan entsyymin tuotantoa ja muut negatiivisesti mieleen vaikuttavat asiat niin siinähän se soppa olikin sitten valmis = pää jääty aivan totaalisesti, mä olin aivan pihalla enkä kyennyt minkäänlaiseen järjelliseen ajatteluun. Aamuyö ja päivä meni täysin valvoessa ja itkiessä enkä mä rehellisesti sanottuna tajunnut mistään mitään. Valitettavasti mä menin vielä purkamaan pahaa oloani ulkopuoliseen ihmiseen... Jos satut lukemaan tätä niin pyydän anteeksi!

Toista kertaa en halua tätä enää kokea ja senpä takia nyt saa jäädä kaikki ylimääräinen ja keskityn vaan treenaamiseen.

1 kommentti:

  1. Alkoholilla on iso vaikutus seratoniiniin. Toki niukka ruoravaliokin. Mulla tulee jokaisesta krapulasta fiilis että voisin vajota maan alle ja lapset kuolee ja jotain pahaa sattuu ja ja ja. Sen takia aikalailla railakas ja alkoholipitoinen elämä on jääny ja ei edes tee mieli dokata, kun siitä tulee aivan hirveä morkkis/masennus vaikka en olis mitään pahaa kännipäissäni tehnykkään. Kyl se siitä, tsemppiä, pää pystyyn ja kohti uusia pettymyksiä ;)

    VastaaPoista